-->

Quantitative Aptitude

Showing posts with label sa. Show all posts
Showing posts with label sa. Show all posts

Saturday, 17 September 2016

Static Awareness Quiz for Bank Exams Set – 2


Mentor for Current Affairs
Static Awareness Quiz
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am presenting Static Awareness Quiz for Bank Exams Set – 2 for upcoming bank exams like IBPS/BOB. Aspirants preparing for those exams can make use of these updates. Thank you.
1. “Kolkata” is located on the bank of the ____________ River.
A) Hooghly
B) Teesta
C) Damodar
D) Mahananda
E) Subamarekha
2. “National Handloom Day” is observed on __________
A) August 7th
B) August 3rd
C) August 17th
D) August 12th
E) August 5th
3. CENSUS 2011 was ________ CENSUS after Independence.
A) 6th
B) 8th
C) 7th
D) 9th
E) 5th
4. As per CENSUS 2011, India has more than ________ % of its population below the age of 25 years.
A) 30%
B) 35%
C) 40%
D) 45%
E) 50%
5. Which among the following is capital of “Argentina”?
A) Sucre
B) Quito
C) Santiago
D) Bogota
E) Buenos Aires
6. Which of the following is the capital of “Canada”?
A) Havana
B) Ottawa
C) Mexico
D) Kingston
E) Quito
7. Currency of “Belgium” is ____________
A) Franc
B) Peso
C) Pound
D) Euro
E) Sterling
8. Which of the following is the oldest currency in the World?
A) Dollar
B) Pound
C) Franc
D) Yen
E) Euro
9. “National Defence Academy (NDA) is situated in which city?
A) Luck now
B) Jalandhar
C) Pune
D) Bangalore
E) Patna
10. Every year “8th March” is celebrated as __________
A) World Day of Social Justice
B) International Day of Happiness
C) International Mother Language Day
D) World Wildlife Day
E) International Women’s Day
Answers:
1)a   2)a   3)c   4)e   5)e   6)b   7)d   8)b   9)c   10)e

Thanks for visiting.
Keep visiting daily.
Like my Facebook Page



Friday, 16 September 2016

Static Awareness One Liners - Set 1

Mentor for Current Affairs
Mentor 4 CA
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am presenting Static Awareness One Liners for upcoming bank exams like IBPS/BOB. Aspirants preparing for those exams can make use of these questions. Please do like my Facebook Page. Thank you.
1. 2018 FIFA (21st) World Cup will be hosted by ________
Answer: Russia
2. Which state is the largest Tea producing in India?
Answer: Assam
3. In 1989, Sachin Tendulkar played his first Test match against __________
Answer: Pakistan
4. How many languages appear on Indian Currency Note?
Answer: 17 [2 Front Side + 15 Back Side Language Panel]
5. What is the Capital of Arunachal Pradesh?
Answer: Itanagar
6. Who designed Indian Flag? [Adopted on 22nd July 1947]
Answer: Pingali Venkayya
7. United Nations Organization [UNO] headquartered at __________
Answer: New York [US]; Established in 1945
8. Which Indian state shares longest international boundary with Bangladesh?
Answer: West Bengal [Approx. 2,220 KM]
9. India’s first mission to study the Sun, which will be launched by ISRO around 2019-20 __________
Answer: Aditya L-1
10. Which is the tallest building in the World?
Answer: Burj Khalifa [828m / 2722 ft.] Dubai
11. Who is President of “FIFA” (Federation International Football Association)?
Answer: Gianni Infantino (Switzerland)
12. “Ryder Cup” is associated with which sport?
Answer: Golf
13. “Kanha National Park / Kanha Tiger Reserve” located in which Indian state?
Answer: Madhya Pradesh
14. What is the currency of “Myanmar”?
Answer: Kyat
15. The “Somnath Temple” located in which Indian state?
Answer: Gujarat
16. What is the national game of USA?
Answer: Base-Ball
17. What is the capital of “Uganda”?
Answer: Kampala
18. The target year of “Swachh Bharat Abhiyan Mission” is __________
Answer: 2019
19. Which country has won the Football World Cup the most times?
Answer: Brazil (5 times)
20. What is the Currency of “Thailand”?
Answer: Baht; Capital: Bangkok


Thursday, 15 September 2016

Static Awareness Quiz for Bank Exams - Set 1

Mentor for Current Affairs
Mentor 4 CA
Dear Readers,
Welcome to Mentor for Current Affairs. Here I am presenting Static Awareness quiz for upcoming bank exams like IBPS/BOB. Aspirants preparing for those exams can make use of these questions. Please do like my Facebook Page. Thank you.
1. What is the capital of “Kyrgyzstan”?
A) Ashgabat
B) Urumqi
C) Astana
D) Bishkek
E) Banjul
2. “Swami and Friends” book authored by ___________
A) K S Meghadutta
B) R K Narayan
C) Aravind Kour
D) Akhilesh Yadav
E) V.V. Giri
3. “National Journalism Day” is observed on __________
A) 17th January
B) 17th March
C) 17th May
D) 17th October
E) 17th November
4. According to CENSUS 2011, which of the following state having “Highest Sex Ratio” in India?
A) Madhya Pradesh
B) Gujarat
C) Kerala
D) Maharashtra
E) Punjab
5. “National Voter’s Day” is observed on __________
A) January 23rd
B) January 14th
C) January 25th
D) January 09th
E) January 28th
6. Book “The God of the Small Things” authored by ____________
A) Anita Nair
B) Shobhaa De
C) Kiran Desai
D) Arundhati Roy
E) Jhumpa Lahiri
7. Which of the following is the capital of “Denmark”?
A) Helsinki
B) Amsterdam
C) Copenhagen
D) Lisbon
E) Warsaw
8. “Kalinadi Hydroelectric Power Station” located at which of the following state?
A) Tamil Nadu
B) Karnataka
C) Andhra Pradesh
D) Telangana
E) Odisha
9. When is “World Population Day” observed?
A) 1st July
B) 26th July
C) 11th July
D) 18th July
E) 28th July
10. When is the currency of “Egypt”?
A) Pound
B) Dollar
C) Riyal
D) Dinar
E) Lira
Answers:
1)d   2)b   3)e   4)c   5)c   6)d   7)c   8)b   9)c   10)a



Read More